3D Secure Nedir? 3D Güvenli Ödeme Sistemi Nasıl Çalışır?

pazarlama iletisimi nedir

Ödeme güvenliği, çevrim içi mağazanızı ziyaret eden kullanıcıların iyi bir satın alma deneyimi yaşaması açısından önemlidir. 3D Secure, siteniz üzerinden yapılan alışverişlerde ödemenin güvenli bir biçimde aktarımını sağlar. Tüketiciler, bu sistem sayesinde ödeme sürecinin tamamına hâkim olur. Üç katmanlı sistem, para transferinin tüketicinin kesin onayıyla yapılmasını sağlar. Söz konusu sistemin kurulumunu yaparak, mağazanızı tercih eden kişilere güvenilir bir alışveriş ortamı sunabilirsiniz.

3D Secure Nedir? 3D Secure Sisteminin Özellikleri Nelerdir?

3D Secure güvenlik doğrulaması esas olarak ödemelerin farklı aşamalarla onaylanmasına dayanan bir sistemdir. Söz konusu sistemde ödeme, tüketicinin kullandığı arayüz ile banka sunucusu arasındaki bir onay aşamasına dayanır. Bu süreçte üç katmanlı bir prosedür söz konusudur. Sistemin işleyişini aşağıdaki aşamalarla açıklamak mümkündür:

  • • Kart bilgilerinin girilmesi
  • • Onay SMS’inin tüketiciye gönderilmesi
  • • Tüketicinin SMS’teki şifreyi 3D Secure arayüzüne girmesi
  • • Ödemenin onaylanması

Yukarıdaki süreç, ödemenin onaylanmasıyla sonuçlanır. Bu aşamada, ürün veya hizmet için gereken ücret şirket hesabına aktarılmış olur. 3D Secure, kullanıcı dostu arayüzle güvenli alışveriş olanağı sağlayan bir sistemdir. Söz konusu protokol, onaysız ve mükerrer ödemeleri önleyen bir yapıdadır. MasterCard ve Visa tarafından desteklenen bu sistem, farklı e-ticaret altyapılarında kullanmak için uygundur.

3D Güvenli Ödeme Sistemi Nasıl Çalışır?

3D güvenli ödeme, satın alma işlemi sırasında aktifleşen bir sistemdir. Çalışma prensibi, tüketicinin yaptığı harcamayı kart üzerine kayıtlı telefon numarasına gönderilen bir SMS ile onaylamasına bağlıdır. Bazı kartlarda onay kodu SMS yerine internet bankacılığı bildirimleriyle iletilebilir.

OTP sistemi, 3D Secure ödemenin ne olduğu tanımlanırken para transferinin güvenliğini açıklamak için değinilebilecek bir konudur. Satın alma esnasında tüketicinin telefon numarasına iletilen kodlar OTP olarak adlandırılır. Söz konusu kodlar, bankanın güvenlik sunucusu olarak otomatik olarak üretilir. Tüketicinin girdiği rakamlar sunucudaki değerle eşleştiğinde ödeme onayı sağlanır. Belli bir limitin üzerinde deneme yapıldığında ödeme işlemi otomatik olarak iptal olur.

3D secure ekranında “Kod yenileme” seçeneği yer alır. Tüketici, zamanında giriş yapamadığında bu seçeneği kullanarak yeni kod alabilir. OTP değerleri yalnızca rakamlar kullanılarak oluşturulur. Bu sayede, ödeme esnasında hızlı ve doğru giriş yapmak mümkün olur.

3D Secure Ödeme Sisteminin Avantajları Nelerdir?

Güvenlik online alışveriş yapan kullanıcıların önem verdiği bir husustur. Başka bir ifadeyle e-ticaret markalarını tercih edilebilir kılan temel özelliklerden biri güvenli ödemedir. Mağazanızdan alışveriş yapan tüketicilerin bilgilerini koruyarak markanıza duyulan güveni arttırabilirsiniz.

Online alışveriş konusunda kullanıcıların güvenlik endişesi yaşaması normaldir. Tüketiciler, mükerrer çekim ve onaysız ödeme gibi risklerden korundukları ortamları tercih ederler. En güvenilir ödeme şekli olarak kabul edilen 3D Secure söz konusu endişelerin giderilmesini sağlar. Bu sistemde, katmanlı bir onay olmadan para transferi yapılmaz.

Mağazanızda güvenli bir ortam yaratmak, tüketicilerinizin alışveriş yaparken rahat davranmalarını sağlar. Bu husus satışlarınızın artmasına katkıda bulunur. Sitenize 3D Secure entegrasyonu yaparak, tüketicilerinizin ürün ve hizmetlerinizi herhangi bir endişe taşımadan satın almalarını sağlayabilirsiniz. Bu sayede, mağazanıza olan rağbetin ve dolayısıyla kazancınızın artmasına katkıda bulunabilirsiniz.

3D Güvenli Ödeme Yönteminin Kullanıcıya Sağladığı Faydalar Nelerdir?

3D güvenli ödeme sistemi, kullanıcıların kimlik ve iletişim bilgilerinin üçüncü şahısların eline geçmesini önler. Söz konusu bilgilere, ancak bankanın sunucusu tarafından ulaşılabilir. Site veya banka çalışanları bile bu verileri görüntüleyemez. Bu sistem, ödemenin güvenli bir biçimde aktarımını sağlar.

3D Secure sistemiyle kartın başkasının eline geçmesi durumunda dahi olumsuz sonuçların ortaya çıkması engellenir. Böyle bir durumda, CVC kodu ve kartın son kullanım tarihi bilinse bile telefon onayı olmadan ödeme sağlanmaz. Söz konusu sistem, çalınma ve kaybolma durumlarında güvenlik sağlar. OTP kodu yalnızca kartın kayıtlı olduğu telefon numarasına veya hâlihazırda kullanılan internet bankacılık uygulamasına iletilir.

Hızlı ödeme, 3D Secure sisteminin sağladığı başka bir avantajdır. Güvenli ödeme ekranına onay kodu girildiğinde para transferi hızlı bir biçimde yapılır. Bu durum, kullanıcı ve firma açısından avantaj yaratır. Tüketicinin vermiş olduğu sipariş ödemenin hızlı aktarılması sayesinde hemen işleme alınır. Bu sayede, para transferinin ulaşmamasından kaynaklanan aksaklıkların önüne geçilir.

Hangi Firmalar 3D Secure Kullanmalıdır?

3D Secure e-ticaret firmaları için bir gerekliliktir. Söz konusu sistem kurulu olmadığı zaman kartlardan herhangi bir onay olmadan ödeme çekilmesi mümkün olabilir. Böyle bir durum çalıntı kartların kullanılmasına olanak sağlar. E-ticaret firmanız varsa 3D Secure programlarını kullanarak güvenli bir ortam yaratabilirsiniz.

Sosyal medya üzerinden yapılan satışlarda da 3D Secure uygulaması kullanılabilir. Bu uygulama, ürün fiyatının tüketiciden tam olarak tahsil edilmesini sağlar. Bu sistemi kullanarak fiyatı tam olarak belirleyebilir ve gönderdiğiniz link üzerinden güvenli online ödeme olanağı sağlayabilirsiniz.

3D Güvenli Ödeme Sistemi Nasıl Kurulur?

Figensoft’un geliştirdiği TİKO güvenli ödeme altyapısında 3D secure entegre olarak bulunur. Söz konusu sanal POS sistemini sitenize kurarak, tüketicilerinizin 3D ödeme seçeneğiyle alışveriş yapmalarını sağlayabilirsiniz. Bu ödeme sistemi, farklı kredi ve banka kartlarına uygun bir yapıya sahiptir.

TİKO sanal POS sisteminde, 3D kurulumu için bankaya başvurmanız gerekmez. Bu sistem hızlı ve güvenli tahsilat yapmanıza yardımcı olur. Tüketici, ödemeyi SMS linki veya QR kod üzerinden kolaylıkla yapabilir. Figensoft tarafından geliştirilen bu altyapı firma ve tüketici açısından avantajlı bir özelliğe sahiptir. Kullanıcılarınıza güvenle alışveriş yapabilecekleri bir ortam sunmak için TİKO’yu tercih edebilirsiniz.

3D Secure Sistemi ile Nasıl Ödeme Alınır?

TİKO 3D güvenli mobil ödeme sistemiyle tahsilat yapmak oldukça kolaydır. Bunun için, toplam alışveriş bedelini belirleyerek tüketiciye bir link göndermeniz yeterlidir. Kullanıcı, SMS veya QR kod üzerinden linke tıklayarak ödeme bilgilerini girebilir. OTP kod onayı yapıldığında para hesabınıza aktarılır.

3D Secure, bankaların EFT saatlerinden bağımsız çalışan bir yapıya sahiptir. Söz konusu sistemde tahsil edilen tutar, ödeme onayı sağlandıktan sonra dakikalar içinde hesabınıza aktarılır. Para transferi, belirlemiş olduğunuz ürün fiyatı üzerinden eksiksiz bir biçimde gerçekleşir. Bu altyapıyı tercih ederek, ürün satışlarınızı hızlı ve güvenli bir biçimde yapabilirsiniz.

3D Secure Olmadan Alışveriş ve Satış İşlemi Yapmak Güvensiz mi?

Sanal POS kurulu olan e-ticaret sitelerinde genellikle SSL sertifikası kullanılır. Söz konusu sertifika, kullanıcı bilgilerinin üçüncü tarafa iletilmesini önler. Bu protokol kullanıldığında, tüketicinin site üzerinden vermiş olduğu kimlik, iletişim ve ödeme bilgileri tamamen gizli kalır. SSL sistemi, siber saldırı durumunda da bilgileri koruyan bir yapıya sahiptir. Diğer yandan, 3D Secure mevcut değilse bu sistem tam anlamıyla bir güvenlik sağlamaz.

Kredi/banka kartlarının üzerinde son kullanma tarihi ve CVC kısımları bulunur. E-ticaret sistemlerinde kartla ödeme yapmak için buradaki bilgileri girmek gerekir. Sistemde 3D Secure kurulu değilse, ödeme yapmak için söz konusu bilgileri vermek yeterli olur. Böyle bir durumda, kartın üçüncü şahısların eline geçmesi hâlinde güvenli bir alışveriş mümkün olmaz. Güvenli ödeme yöntemleri arasında yer alan 3D Secure, kartın çalınması durumunda söz konusu olan riskleri büyük ölçüde ortadan kaldırır. Bu altyapı, kart çalınmış veya kopyalanmış olsa bile telefon onayı olmadan tahsilat yapılmasını önler.

figensoft w
gsma