SMS Pazarlama Nedir? Doğru Bir SMS Pazarlaması Nasıl Yapılır?

e-ticaret nasil yapilir

Pazarlama en basit tanımıyla ürünlerin ya da hizmetlerin çeşitli stratejilerle tüketiciye aktarılması şeklinde açıklanabilir. Bu noktada en önemli unsurların başında iletişim gelir. Bu alanda yapılan çalışmalar sayesinde tüketicilerin satın alma davranışlarını olumlu yönde etkilenmek mümkün olur. Geleneksel pazarlama iletişiminde sıklıkla reklamlar tercih edilirdi. Ancak değişen tüketici alışkanlıkları ve gelişen iletişim araçları, pazarlama yöntemlerinde de ciddi bir dönüşüme yol açtı. Siz de hedef kitleye ulaşmanın en etkili yollarından SMS pazarlamasını tercih ederek potansiyel müşterilerinizin isteklerini daha iyi anlayabilir, şirketinizin finansal verimliliğini artırabilirsiniz.

SMS Pazarlama Nedir?

Hızla gelişen teknoloji, internet ve akıllı telefon kullanımını giderek daha yaygın hâle getirdi. Hâl böyle olunca hem alışveriş hem de pazarlama yöntemleri de bu gelişmelere uygun şekilde güncellenmiştir. SMS pazarlama, işletmelerin izin tabanlı veya tercihe dayalı olarak kısa ve harekete geçirici mesajlar aracılığıyla hatırlatıcı ya da kupon göndererek yürüttüğü pazarlama faaliyetleridir. Bu çalışmalar kapsamında hazırlanan tüm metinler, en fazla 160 karakter olmalıdır. SMS pazarlaması için yapılan çalışmalar etkin bir strateji ile yürütüldüğü takdirde mesajlar spam iletiye dönüşmeden verimli sonuçlar alınabilir.

SMS pazarlaması hem mevcut hem de potansiyel müşteriler için kullanılabilen bir uygulamadır. Üstelik işletmeler, ürünleri ya da hizmetleri ile ilgilenen tüketicilere veya kampanyalarını hatırlatmak istediği kişilere ulaşmak için de bu pazarlama yöntemini tercih edebilir. Markalar, hedeflediği ya da gerekli izinleri aldığı müşterilerine genellikle metin mesajıyla indirim kodu, özel promosyon ve bildirimleri iletmek amacıyla bu dijital pazarlama yolunu kullanır.

SMS pazarlama için en uygun yöntemlerden biri iletileri toplu olarak göndermektir. Bunun için hazırlık aşamasında dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar mevcuttur. Etkin bir SMS pazarlama stratejisi hazırlarken şu adımları takip edebilirsiniz:

  • ● Öncelikle SMS gönderilecek olan müşteri kitlesi belirlenmeli ve liste hâline getirilmelidir.
  • ● İletiler; karakter sınırlandırmasına uygun, net ve açıklayıcı olmalıdır. Ayrıca anahtar kelime kullanımına özen göstermek de faydalı olacaktır.
  • ● SMS pazarlamasında gönderilecek olan mesaja mutlaka yönlendirme eklenmelidir. Örneğin alıcı online alışverişe yönlendiriliyorsa mesaja işletmenin linkini eklemelisiniz.
  • ● İşletmeniz hakkında ilk izlenim oluşturacaksanız kampanyalar hakkında dikkat çekici ve alıcıyı web sitenizden alışveriş yapmaya teşvik edici bir ileti göndermeye özen göstermelisiniz.
  • ● Bu pazarlama yönteminde yürütülen kampanya, işletmenin diğer kampanyaları ile entegre edilebilir. Örneğin SMS ile e-posta pazarlaması birlikte kullanıldığında daha verimli sonuçlar alınması mümkündür.

SMS reklamları ya da SMS marketing olarak bilinen bu strateji oldukça etkili bir pazarlama yöntemidir. SMS pazarlamasının hem markaya hem de tüketicilere sağladığı avantajlar sayesinde gün geçtikçe daha sık tercih edilen bir pazarlama metodu hâline geldiğini söylemek yanlış olmaz.

SMS Pazarlamasının Avantajları Nelerdir?

SMS pazarlama faydalarından söz edilecek olursa öncelikle bu yöntemin sayesinde elde edilen yüksek erişim ve etkileşim oranlarına değinmek gerekir. Aynı anda çok sayıda müşteriye ve potansiyel alıcıya ulaşmanın en pratik yöntemlerinden biri toplu SMS pazarlamasıdır. İçeriği iletmek ve müşterilere sunmak için kısa mesaj kullanımı oldukça düşük maliyetlidir. Minimum seviyede bütçe ile oluşturulabilen bu dönüşüm sistemini en avantajlı kılan yönü iletilerin oldukça büyük bir kısmının alıcılar tarafından kısa sürede açılıp okunmasıdır.

Dijital çağda SMS pazarlama önemini hızlı, hesaplı, kolay ve güvenli bir yöntem olmasına borçludur. Başarılı bir şekilde kullanıldığı takdirde müşterilerle iletişim hâlinde olmanın yanı sıra özel bir bağ kurmak için de etkili bir platformdur. Örneğin müşteri profilinize uygun şekilde kişiselleştirilmiş iletiler tercih ederek alıcılarınızın marka sadakatini güçlendirebilirsiniz.

SMS Pazarlamasının Tercih Edildiği Alanlar Hangileridir?

SMS pazarlaması; işletmeler, e-ticaret siteleri ve kurumsal firmalar tarafından tercih edilen bir uygulamadır. Fiziksel mağazasında ya da e-ticaret sitesinde satışa sunduğu ürünleri geniş kitlelere tanıtmak ve işletmesini büyütmek isteyen pek çok kişi bu pazarlama stratejisini tercih eder. Üstelik eğitim kurumları, siyasetçiler ve belediyeler de kısa iletilerle hedef kitlelerine ulaşabilir. SMS pazarlamasının tercih edildiği alanlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Ürün Tanıtımı: Yeni bir ürünü ya da hizmeti piyasaya sunduğunuzda pazarlama için tercih edebileceğiniz en uygun yöntemlerden biri SMS reklamlarıdır. Zira bu strateji ile ulaşabileceğiniz kişi sayısı oldukça fazladır. Böylelikle pek çok kişiyi yeni ürünleriniz hakkında bilgilendirebilirsiniz. Potansiyel müşterileri haberdar etme konusunda geleneksel yöntemlere oranla çok daha etkili bir araç olan SMS, ürünle müşteri arasında bağ kurmanın etkili bir yoludur.
  • İndirim Haberleri: Müşterilerinizin markanıza ve ürünlerinize olan ilgisini artırmak için çeşitli indirimler yapabilirsiniz. Ancak bu durumu etkili bir şekilde duyurmadığınız takdirde hedeflediğiniz kadar kâr etmeniz zorlaşabilir. SMS pazarlama ile kampanyalarınızı oldukça geniş kitlelere ulaştırmanız mümkün olur. Üstelik müşterilerinizin aktivitelerine göre kupon ya da indirim kodu oluşturup markanızdan daha sık alışveriş yapmalarını sağlayabilirsiniz.

Bankalarda, restoranlarda, spor salonlarında ve turizmde SMS pazarlama örneklerine sıkça rastlamak mümkün. Reklamlar, uyarılar, bildirimler, hatırlatıcılar, ürün bilgileri ve daha pek çok alanda müşteri ile marka arasındaki etkileşimi güçlendirmek için SMS tercih edilebilir. Küçük ölçekli işletmelerden dünyaca ünlü markalara kadar tüm işletmeler bu pazarlama yönteminden yararlanabilir.

SMS Pazarlama Stratejisi Oluştururken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

SMS pazarlama stratejinizi kurgularken bazı hususlara dikkat etmelisiniz. Öncelikle yapılan işi tam olarak yansıtabilen, olabildiğince açıklayıcı ve nitelikli bir ileti oluşturmak önemlidir. Tüketicileri 160 karakter sınırını aşmayan, call to action, yani harekete geçirici mesaj içeren bir SMS ile internet sitenizde ürünlerinizi satın almaya yönlendirmelisiniz. Bu koşulları sağladığınızda kampanyanızla ilgilenen tüketicilerin hızlı ve kolay şekilde markanızdan alışveriş yapmasını sağlayabilirsiniz.

Müşterinizi Tanımak

SMS pazarlamasının temel hedeflerinden biri marka ile müşteri arasındaki iletişimi güçlendirmektir. Hâl böyle oluncadoğru zamanda doğru mesajlar iletilerek potansiyel müşterilerinizi ürünlerinizi satın almaya teşvik etmek için hedef kitlenizin niteliklerini, ihtiyaçlarını, tüketim alışkanlıklarını iyi tanımanız gerekir. Bunun için müşterilere ürün ya da marka ile ilgili çeşitli sorular sorabilir, anketler gönderebilirsiniz. Elde edilen sonuçlara uygun şekilde müşterilere geri bildirim sağlanabilir, veriler işletmenin sosyal medya hesaplarında yayınlanabilir.

Net ve Harekete Geçirici Mesajlar Oluşturmak

SMS pazarlaması ile hedef kitlelere daha hızlı ve kolay ulaşmak için kısa, açıklayıcı ve harekete geçirici mesajlar tercih edilebilir. Örneğin indirim ya da kampanya yapmayı düşünüyorsanız tekliflerinizi dikkat çekici bir metin kurgulayarak müşterilerinize iletebilirsiniz. Başlık, anahtar kelime ve CTA seçimi doğru ve etkileyici biçimde yapıldığı takdirde geri dönüş oranlarında ciddi bir artış sağlamak mümkün olur. Mesaja web sitenizin linkini ya da iletişim adreslerini ekleyerek tüketicilerin size daha kolay ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Bütçenizi doğru yönetmek için başlangıç aşamasında spesifik bir ürün grubu seçebilirsiniz. Bu sayede, depolama ve operasyon maliyetlerini düşürmek mümkün olur. Ürün skalanızı marka başarısına göre zamanla genişletebilirsiniz. Niş ürün satışı da markanıza olan talebin sürekliliğini sağlamak için iyi bir fikir olabilir. Spesifik bir ihtiyacı karşılayan ürünlerin satışını yaparak sadık bir hedef kitle yaratabilirsiniz. Örneğin başlangıç için giyim gibi geniş bir kategori yerine “hamile kıyafetlerini” seçebilirsiniz.

SMS Gönderimi için Doğru Zamanı Seçmek

Etkin bir SMS pazarlama stratejisi oluşturmak için zamanlamayı iyi belirlemek gerekir. Zira bu unsur geri dönüşüm oranlarını doğrudan etkileyebilir. Dolayısıyla hedef kitlenizin en çok alışveriş yaptığı zaman aralıklarını tespit etmeniz faydalı olacaktır. Bunun için e-ticaret sitenizin istatistiklerinden yararlanabilirsiniz. SMS pazarlaması; tüketicilerin alışveriş alışkanlıkları, ürün satın almayı tercih ettikleri zaman aralıkları ve işletmenin faaliyet gösterdiği sektör gibi bilgiler ışığında planlanabilir.

figensoft w
gsma