Bilgi Güvenliği Nedir? Bilgi Güvenliğinizi Nasıl Sağlayabilirsiniz?

pazarlama iletisimi nedir

İş, eğlence ve eğitim amacıyla kullanılan internet, bireylerin hayatlarını kolaylaştıran çözümler sunar. İnternet, günlük yaşama önemli katkılar sağlamanın yanı sıra bazı riskler de içerir. Çevrim içi dünyanın yaygınlaşmasıyla siber saldırılara karşı korunmak son derece önemli hâle gelmiştir. Özellikle kişisel ve kurumsal verileri korumak, işleyişin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi noktasında başat bir rol oynar. İnternet kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken bu durum bilgi güvenliği konusunu gündeme getirir.

Bir varlık türü olarak tanımlanan bilgi, dijital dünyada çeşitli riskler altındadır. Erişme, kullanma, el değiştirme ve hasar verme gibi durumlarla karşı karşıya olan bilginin güvenliğini sağlamak için bazı önlemler almak gerekir. Bilgi güvenliği hakkında merak edilen tüm soruların ayrıntılı cevaplarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Bilgi Güvenliği Nedir? Ne Anlama Gelmektedir?

Dijital dünyada dolaşıma giren veri ve bilgiler hem bireysel hem de kurumsal anlamda güvenliğin sağlanmasını zorunlu hâle getirir. Bu noktada pek çok kullanıcı için bilgi güvenliğinin ne olduğu merak edilen konuların başında gelir. Bilgi güvenliği, en kısa tanımıyla kişisel verilerin saklanması ve yetkisiz erişime karşı korunması için tasarlanan uygulamalardır. Bilginin değişikliğe uğraması ve üçüncü taraflara ulaşması da güvenlikte bir açık olduğunun işareti olarak sayılır.

Bilgi, çevrim içi dünyada elektronik bir veri olarak bulunur. Bu yapılanma kişisel veya kurumsal olmak üzere temelde ikiye ayrılır. Kişisel bilgiler, bireylerin kendi yaşamlarına dair dijital dünyada var olan verilerini içerir. Sosyal medya profili, cep telefonu verileri ve biyometri gibi pek çok husus kişisel bilgilere dâhildir. Kurumsal bilgi ise şirket, firma ve marka gibi oluşumların verilerini içeren elektronik kaynaklar olarak tanımlanır. Bilgi güvenliği bileşenleri sadece verinin yetkisiz erişimden korunmasını kapsamaz. Buna ek olarak bilginin kullanılması, ifşa edilmesi, bozulması, kaydedilmesi, değiştirilmesi ve yok edilmesinin önlenmesi gibi durumlar da güvenlik konusuyla ilgilidir.

Bilgi Güvenliğinin Temel Unsurları Nelerdir?

Bilgi güvenliği denildiğinde hemen hemen her kullanıcının aklına ilk olarak kişisel verilerin üçüncü bir kişinin eline geçmesi gelir. Bu noktada bilgi güvenliği unsurları devreye girer. Güvenlik konusu; gizlilik, bütünlük ve erişilebilirlik olarak adlandırılan 3 temel unsurdan oluşur.

  • Gizlilik: Bilginin yalnızca yetkili kişilerin eriştiği durumu temsil eder. Bilgi; güçlü parola, kimlik doğrulama, siber güvenlik önlemi alma, şifreleme gibi yöntemlerle üçüncü kişilerden korunabilir. Bilgi güvenliğinin başarılı bir şekilde sağlanması için gizlilik unsuruyla ilgili tüm tekniklerin kullanılması gerekir.
  • Bütünlük: Verinin yanlışlıkla veya kötü niyetle değiştirilmesini önlemeyi işaret eder. Gerekli siber önlemler ve gizlilik için kullanılan teknikler sayesinde bilgi bütünlüğü korunabilir.
  • Erişilebilirlik: Verilerin yetkisi bulunmayan kişilere ulaşmadığından emin olmak anlamına gelir. Bu noktada bilgiye sadece izni olan bireylerin erişebilmesi de söz konusu unsurun bileşenleri arasında yer alır.

Bilgi güvenliği 3 temel unsuru, verilerin izinsiz bir şekilde ifşa edilmesi ve hasar görmesi durumlarından korumaya yardımcı olur. Bahsi geçen unsurlar eksiksiz bir şekilde sağlandığında bilgi güvenliğinden söz etmek mümkündür.

Bilgi Güvenliğinin Hedefleri Nedir? Ne İse Yarar?

Bilgi güvenliği hedefleri arasında veriyi izinsiz kullanma, ifşa etme, değiştirme gibi durumları önlemek yer alır. Yazılımlar ve kişisel önlemler aracılığıyla gerçekleşen hedefler, mahremiyet bütünlüğünün korunmasını sağlar. Veri güvenliğinin temel işlevi ise bilginin üçüncü kişilerle paylaşılmasını önlemektir. Bu noktada kişisel veya kurumsal bilgilerle ilgili ayrımlar ortaya çıkar. Kişisel anlamda kredi kartı ve kimlik verileri gibi önemli bilgiler korunmadığı zaman güvenlik açığından söz etmek mümkündür. Kurumsal açıdan ise şirket verileri, dosyalar, uygulamalar gibi kaynaklar bilgi güvenliğine ihtiyaç duyar.

Bilgi güvenliği ilkeleri şirket ve marka gibi kurumsal yapılanmaları kapsayan bir dizi uygulama içerir. Şirketlerin veya kurumların özel verilerinin çalınması yine güvenlik noktasında soruna yol açar. Söz konusu durumun yaşanmasını önlemek bilgi güvenliği hedefleri arasında yer alır.

Hangi Durumlar Bilgi Güvenliğinizi Riske Atmaktadır?

Bilgi güvenliği, insani ve yazılımsal hatalardan kaynaklı riske atılabilir. İnsani hatalar, bireylerin kişisel bilgileriyle ilgili çevrim içi dünyada tedbirsiz bir şekilde paylaşım yapması sonucu ortaya çıkar. Telefon numarası, kimlik bilgileri, kişisel veriler gibi unsurların dijital anlamda açık edilmesi bilgi güvenliğini riske atar. Yazılım veya donanım hataları ise cep telefonu, bilgisayar, tablet gibi cihazlar üzerinden kullanılan programlardan kaynaklı veri açığının oluşmasıdır. Verilerin saklandığı sistemlerin güvenilir olmaması ve güçlü yazılımlarla korunmaması bilgi güvenliğini riske atar.

Bilgi Güvenliğinizi Sağlayamadığınız Durumda Neler Olabilir?

Bilgi güvenliğiyle ilgili gerekli önlemlerin alınmaması, en temelde veri kaybına neden olur. Yanlışlıkla veya kötü niyetle ele geçirilen veri, okunamaz hâle gelir. Bu da hem kişisel hem de kurumsal anlamda erişimin kaybedilmesiyle sonuçlanır. Bilginin üçüncü taraflarca ele geçirilmesi veri üzerinde birçok farklı değişikliğin yapılabilmesini beraberinde getirir. Bu noktada ifşa, izinsiz paylaşım ve verinin yok edilmesi durumları ortaya çıkar. Gözden kaçan hatalar sonucu bilgilerin sızdırılması maddi ve manevi zararlara neden olur.

Neden Bilgi Güvenliğine Önem Vermelisiniz?

Kurumsal ve kişisel bilgilerin korunması, pek çok alanda önem teşkil eder.

Maddi ve manevi zararların

önüne geçmek adına bilgi güvenliği önemi üzerinde durmak gerekir. Bireyin özel verilerinin korunması, bilgi güvenliği ile yakından ilişkilidir. Bu noktada kredi kartı bilgileri, kimlik verileri, hesap şifreleri gibi farklı hususlar gündeme gelir. Tüm bu bilgilerin güvenliğinin sağlanmasıyla mahremiyet başarılı bir şekilde korunabilir.

Kurumların elde ettiği bilgilerin, şirket güvenliği açısından korunması gerekir. Firmalarda hem kuruluşu hem de müşterileri yakından ilgilendiren binlerce veri saklanır. Bu verilerin güvenlik zaafiyeti sonucu sızdırılması prestij kaybı, işleyişin bozulması, maddi ve manevi zarar durumlarına yol açar. Tüm bu hususların engellenmesi adına bilgi güvenliğine yeterli önemi vermek gerekir.

Veri ve Bilgi Güvenliğinizi Nasıl Sağlayabilirsiniz?

Bilgi ve veri güvenliği, bir dizi önlem alındığında başarılı bir şekilde korunabilir. Bilgi güvenliğini sağlamak için bireysel tedbirleri göz önünde bulundurabilir, kişisel verilerinizin üçüncü taraflara ulaşmasını engelleyebilirsiniz. Bilgi güvenliği için şu hususlara dikkat etmeniz gerekir:

  • • Sosyal ağlarda kişisel yaşamınızla ilgili bilgileri sadece güvendiğiniz kullanıcılarla paylaşmalısınız.
  • • Mobil bankacılık ve sosyal medya gibi kişisel bilgilerinizin bulunduğu hesaplara giriş işlemi için güçlü parolalar tercih etmelisiniz.
  • • SMS, e-posta gibi araçlarla iletilen link bağlantılarına tıklamadan önce kaynak ve site araştırması yaparak işlem yapmalısınız.
  • • Halka açık mekânlarda Wi-Fi kullanırken bağlantı güvenliği konusunda emin olmalısınız.
  • • Sosyal ağ, forum, internet sitesi, uygulama gibi platformlarda gizlilik ve güvenlik ayarlarınızı kontrol etmelisiniz.
  • • Windows, MacOS ve Linux gibi işletim sistemlerini sürekli olarak güncel tutmaya özen göstermelisiniz.

Bilgi güvenliği, dijital dünyada kişisel verilerin korunması açısından üzerinde titizlikle durulması gereken bir konudur. Bireyin mahremiyetini, önemli verilerini ve kaynaklarını güvence altına alan söz konusu durum için siz de kendi tedbirlerinizi almalısınız.

figensoft w
gsma